Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02

A Fendt bevezet egy kormányzáshoz használható joysticket Vario traktoraihoz. Ezzel a Fendt az első olyan gyártó, amelynél a traktorokat a kormánykerék helyett  már joystickkel is lehet kormányozni. Elmagyarázzuk a részleteket.

Amikor a Fendt a kilencvenes évek végén a Vario sebességváltót szerelte be traktoraiba, a vezérlőkar beköltözött a traktorok vezetőfülkéjébe. Most, az Agritechnica kiállításon a Fendt egy másik joysticket mutat be, amely nem a vezetésért, hanem a kormányzásért felel. Fontos: A kormányzó joystick új fejlesztésű, és nem sok köze van az Ideal kombájnok kormányzó joystickjéhez – a Vario traktorok fülkéjében továbbra is van kormánykerék.

Fendt-Vario – kormánykerék helyett joystickkel kormányoz

A joystickes kormányrendszereket már évek óta használják a nagy kerekes rakodókon (Ennek a mezőgazdasági technológiának nincs szüksége kormánykerékre – ezért). A mezőgazdaságban eddig csak olyan betakarítógépek voltak, amelyek joystick-kormányzással működtek, de ez most változik. A Fendt bevezet egy kormányzott joysticket a Vario traktoraihoz, és ErgoSteer-nek nevezi el.

Fendt ErgoSteer: Karfatartó a bal oldalon;

Az Ergo Steer kormányvezérlőhöz egy kiegészítő kartámasz van az üléshez csavarozva a vezető bal
oldalán.

A joysticket a vezetőülés bal oldalán lévő kartámasszal együtt szerelik fel. A joystickkel való vezetéshez a vezetőnek aktiválnia kell a Fendt Guide kormányzási rendszert és a joysticket a terminálban.

A Fendt kormányzási joystickkel a vezető teljes kormányzási szögben irányítja a traktort. A vezető előnye a kormánykerékkel szemben a felegyenesedett üléspozíció, amely a váll- és nyaktájéki feszültséget hivatott ellensúlyozni.

 

A Fendt joystick nemcsak kormányozni tud

Az ErgoSteer kormányzó joystick többre is képes, mint kormányozni. A joysticken található egy billenőkapcsoló a haladási irány megváltoztatására. A  billenőkapcsoló úgy működik, mint a kormánykerék mögött található, már ismert irányváltó kapcsoló.

Ezen kívül a vezető a kormányzó joysticken található gombbal aktiválja a nyomvonalvezetést. Pozitív mellékhatás: a kormány joystickjén lévő automata kormányzást aktiváló gomb felszabadít egy gombot a jobb kartámaszon. Ez mostantól szabadon hozzárendelhető más funkciókhoz.

A traktorban lévő kormány joysticket közúti forgalomban nem szabad használni, és 25 km/h sebességnél kikapcsol.

Az eredeti cikk (forrás): Thomas Göggerle, agrarheute: Für Fendt Varios jetzt möglich: Den Traktor mit dem
Joystick lenken | agrarheute.com

 

További híreink
A Fendt nagy hasábbábálázók új generációja
2024-05-22
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20