Fendt Slicer 310 F KC _Slicer 860 KC kasza kombináció AgroVario
Dobos vagy tárcsás kasza? A lényeg a FENDT minőség!
2023-02-10

Német minőség és megbízhatóság, nagy gyártási és fejlesztési tapasztalat, széles választék, valamint tökéletes vágási kép jellemzi a FENDT kaszakínálatát, amelyben a dobos és tárcsás kivitelek többféle felszereltséggel, védelmi rendszerrel és komoly munkaszélesség-választékkal érhetők el már hazánkban is az AgroVario forgalmazásában.

Slicer 310 F KC + Slicer 860 KC kasza kombináció – fotó: Fendt

 

Az AGCO már korábban bejelentette: a Fella és a Feucht márkák alapjaira fejleszti tovább saját kaszáit, és 2024-től a korábban ismert neveket ki is vezetik a piacról. A gazdálkodók által régóta kedvelt termékek azonban modern, innovatív fejlesztésekkel erősödve, még jobbá válva tovább élnek a FENDT színeiben. De nézzük, miért is érdemes a jövőben Cutter és a Slicer termékcsaládot választani…

A dobos kaszák előnyös tulajdonságai

A front- és hátsó felfüggesztésű dobos kaszákból az AgroVario 3,10 méter munkaszélességig kínál gépeket, méghozzá minden esetben négydobos változatban. A bevált technológia számos intelligens, új megoldással könnyíti meg a hatékony takarmány-előállítást.

„Egyre többször hallani azt a véleményt, hogy a dobos kaszák kora leáldozott, és az egy elavult technológia, amit hamarosan teljesen levált a tárcsás megoldás. Ettől függetlenül számos jó tulajdonsággal rendelkezik, és ezért is terjedhetett el Magyarországon. Ezek az eszközök kevésbé érzékenyek a talaj egyenetlenségére, miközben a talajnyomásuk is sokkal kisebb, így nedvesebb, nyirkosabb körülmények között is jobban alkalmazhatók. Emellett dobos kaszák esetében felül található a meghajtás egység, míg a tárcsás kaszáknál alul. Ez azt is jelenti, hogy egy idegen tárggyal történő ütközés során utóbbinál akár az egész kaszagerendely-hajtás sérülhet, míg a dobos esetében erre csekély az esély” – világított rá a hazánkban még mindig kedvelt technológia előnyeire Markovics Tamás termékmenedzser.

A FENDT Cutter dobos kaszák rendkívül alacsony zajszinttel és üzemanyag-fogyasztással üzemeltethetők a spirális kúpfogaskerekeknek köszönhetően, amelyek egyenletes futást biztosítanak. A rozsdamentes acél váz pedig rendkívül tartós és szívós.

Cutter 3140 FPV + Cutter 310 TL kasza kombinációl – fotó: Fendt

 

Tárcsás kaszák elképesztő teljesítménnyel

A FENDT Slicer tárcsás kaszák kínálata még szélesebb: front-felfüggesztésű eszköz 2,8 métertől 3,5 méterig, míg hátsó felfüggesztésű kasza 1,6 métertől egészen 9,6 méter szélességig található a portfólióban.

Markovics Tamás a gépek hajtása kapcsán elmondta: a FENDT két irányban is komoly fejlesztéseket végez. Ebből az egyik a homlokfogaskerekes kaszagerendely-meghajtás. „Ennél hagyományos, ugyanakkor nagyméretű fogaskerekek dolgoznak együtt. Minden tárcsa alatt található egy meghajtott fogaskerék, amely a következőnek adja át a hajtási energiát. A fogaskerekek között a kapcsolat 3,5 fog. A FENDT ezt a megoldást 3,5 méterig teszi elérhetővé, nagyobb munkaszélesség esetében a kompakt szöghajtás található a kaszáinkban.”

A homlokfogaskerekes kaszagerendellyel rendelkező eszközök csökkentett, 850 fordulat/perc TLT fordulatszámmal üzemeltethetők optimális időjárási és terményviszonyok mellett. A teljes hajtásláncot úgy tervezték, hogy a követelményektől függően optimális teljesítmény-kihasználást érjen el. Az üzemanyag-takarékos kaszálás így egyenletes vágási- és takarmányminőség mellett is lehetséges.

A kompakt szöghajtással rendelkező kaszagerendelynél minden egyes tárcsaegységet egy-egy szöghajtómű hajt meg egy hatszögletű tengelyen keresztül. Ez egyenletes teljesítmény-átadást tesz lehetővé, aminek köszönhetően csökken az alkatrészek kopása, tehát hosszabb lesz a gép élettartama. Emellett a megoldás a talaj egyenetlenségeit is jobban tolerálja. De további előny, hogy minden egyes meghajtó önállóan eltávolítható, így egy meghibásodás vagy károsodás esetében elég egyetlen elem cseréje vagy javítása.

 

A tárcsás kaszák esetében egyébként a FENDT palettáján gumihengeres és fémverőujjas szársértő is rendelhető.

Slicer 3160 TLX KC modell – fotó: Fendt

 

Középpontban a kasza védelme

A kompakt szöghajtás esetében a FENDT kaszáihoz elérhető a DriveGuard kaszatárcsa-védelem. „A tárcsa egy lézerrel előre kivágott lemezzel csatlakozik a hajtáshoz. A lemez a nyírási pontoknál könnyített, így, ha a tárcsa idegen tárgyba ütközik, akkor csak maga a lemez rongálódik meg, ezúton a rendszer megvédi a szöghajtóműveket. Ráadásul ezzel a megoldással a tárcsa a kaszán marad, annak csak a hajtása szűnik meg. Több más gyártónál megfigyelhető, hogy a kaszatárcsa hasonló helyzetekben leesik, és ilyenkor a gépen található szársértő jelentős károkat szenved, főleg, ha az gumihengeres kivitelű. Nálunk viszont a DriveGuardnak köszönhetően ez a kockázat nem áll fent. A sérülés után mindössze négy csavart kell kioldani, és cserélhető is a lemez, folytatódhat a munka” – ismertette a rendkívül költséghatékony megoldást az AgroVario szakembere.

A FENDT Slicer tárcsás kaszáihoz minden tulajdonos kap egy speciálisan kialakított késkiszedő szerszámot. A ComfortChange gyors pengecserélő rendszernél a hagyományos módszerekkel ellentétben a segédeszköz beillesztése után a szerelést végző személy mindkét keze szabad marad a kés kiszedéséhez, tehát a munkavégzés kényelmesebb.

A ComfortChange jelentősen csökkenti az állásidőt, ami különösen fontos az egyre szűkülő betakarításra alkalmas időszakokban.

A homlokfogaskerekes meghajtás esetében egyébként a kasza védelmét egy csőstifttel oldotta meg a gyártó. Idegen tárggyal történő ütközés során csak az nyíródik el, és a cseréje nagyjából 5 perc alatt elvégezhető, ami után szintén folytatódhat a munka.

A hátsó felfüggesztésű kaszák egyébként mindegyikét hátrafelé kitérő mechanizmussal látták el a kaszagerendely védelme értekében. Idegen tárggyal történő ütközés esetében az eszköz hátra hajlik, így az nem törik el. A TurboLift rendszerrel ellátott kaszák esetében ráadásul az EasySwing ütközésvédelem is elérhető, aminek köszönhetően egy ilyen mozdulat után a kasza képes visszaállni eredeti munkapozíciójába.

A TurboLift hidraulikus talajnyomás-kompenzáló rendszer

A FENDT TurboLift hidraulikus talajnyomás-kompenzáló rendszere mind a dobos, mind a tárcsás kaszáknál megkönnyíti a megfelelő talajnyomás kiválasztását, illetve egy heterogén tábla esetében annak megváltoztatását – mindezt pedig a fülkéből. „A mi termékeink nem rugós kivitelűek, és ennek számos előnye van. A hidraulikus talajnyomás-kompenzáló rendszer állandó értéken tartja az eszközt még akkor is, ha dombra fel vagy dombról lefelé haladunk. A rendszer egy nyomásmérő órából, egy hidraulikatömbből, valamint egy hidroakkumulátorból áll. További előny, hogy a TurboLift minden táblavégi forduló esetében újrakalibrálja magát. Segítségével tökéletes takarmányminőség érhető el, ráadásul kisebb vonóerőre van szükség, aminek köszönhetően jelentős üzemanyag-megtakarítást érhetünk el” – hangsúlyozta Markovics Tamás.

Slicer 310 FQ + Slicer 3160 TLX kasza kombináció – fotó: Fendt

 

A FENDT kaszái domboldalak, gátak kezelésére is kiválóan alkalmasak, hiszen nagy vízszintes kaszálási szöggel rendelkeznek -19 foktól egészen +30 fokig. A kaszagerendelyt úgy alakították ki, hogy az olajzás ilyen esetekben is folyamatos és megbízható legyen huzamosabb munkavégzés során is.

Még hatékonyabb kombinációban is elérhető

A még jobb minőségű takarmány elérése, a hatékonyság növelése, és a talaj védelme érdekében a FENDT egy hidraulikus hajtású gyűjtőkonvejorral ellátott tárcsás kaszakombinációt is ajánl a gazdálkodóknak. Ehhez ráadásul elérhető a BeMove, aminek segítségével ISOBUS rendszeren keresztül a traktor fülkéjéből változtatható a rendszélesség, a hátsó rendgyűjtő pozíciója.

Slicer 310 FQ KC + Slicer 9314 TLKCB kasza kombináció – fotó: Fendt

A Fend kaszáról készült videónkat itt találod:

További információkért szívesen állnak rendelkezésre értékesítő kollégáink, az ország egész területén:

Agrovario kollégák

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02