Egy teljesen új széria: A természetesen kiváló: Fendt 600 Vario
2023-10-13

A 150-200 lóerős teljesítményosztály az egyik legnépszerűbb traktorkategória Európában, a szántóföldi növénytermesztésben, gyepgazdálkodásban, szállításban és homlokrakodóval történő alkalmazásban. A teljesen újonnan kifejlesztett Fendt 600 Vario szériával a Fendt ebben a teljesítményosztályban először mutat be egy kompakt és fordulékony, 4 hengeres traktort, amely különösen nagy hasznos teherbírású, alacsony teljesítmény-tömeg arányú, és már gyárilag rendelkezik gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel. A traktorban az elektronikus rendszerarchitektúra a FendtONE teljes körű fedélzeti és fedélzeten kívüli használatát kínálja.

A széria négy típusával (Fendt 614 Vario, 616 Vario, 618 Vario és Fendt 620 Vario) az ECE R120 szerinti 149 és 209 LE (110-154 kW) közötti teljesítménytartományt fedi le. A Fendt DynamicPerformance (DP) extra teljesítménykoncepció most először elérhető a 600-as széria minden típusához. A DP egy szükséglettől függő szabályozórendszer segítségével minden egyes modellben akár 15 lóerővel nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé, pontosan akkor, amikor arra szükség van. A Fendt 620 Vario csúcsmodell például a DP-nek köszönhetően akár 224 LE maximális teljesítményt is elérhet. A többletteljesítmény-koncepció nem kötődik haladási sebességhez vagy különleges üzemeltetési feltételekhez, és tisztán dinamikusan működik – még akkor is, ha a TLT-meghajtás a traktor álló helyzetében működik.

A Fendt 600 Vario fejlesztése során a globális igényeknek megfelelően egy rugalmas, fordulékony és ütőképes traktorkoncepció kialakítása volt a cél. A Fendt 600 Vario-t alacsony teljesítmény-tömeg arány jellemzi széles teljesítménytartomány mellett, korszakalkotó manőverezőképességgel, valamint nagy hasznos teherbírással és olyan hajtáskoncepcióval, amely első ízben harmonikusan egyesíti a folyamatos vonóerőt, a talajvédelmet és az alacsony kopást. Ezenkívül rendelkezésre áll az opcionális 60 collos nyomtáv a sorközműveléshez valamint az optimális feltételek a homlokrakodó használatához.

Kizárólag a Fendt számára a teljesen újonnan kifejlesztett 4 hengeres AGCO Power CORE50 motor 5 literes lökettérfogattal kerül a Fendt 600 Vario szériába. A kipufogógáz-utánkezelés dízeloxidációs katalizátorral (DOC), dízel részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalitikus redukcióval (SCR) történik kipufogógáz-visszavezetés nélkül. Világszerte megfelel az összes előírt kipufogógáz-kibocsátási szabványnak. Európában ez az V. környezetvédelmi szintű kipufogógáz-kibocsátási szabványt jelenti. A CORE50 motor alternatív üzemanyagokra, például HVO-ra is fel van készítve, hogy a jövőben alacsonyabb CO2-kibocsátással működhessen. Ezen kívül karbantartásmentes hidraulikus szelepemelőtőkéket szereltek be a motorba. Az első motorolaj-csere 500 óra után esedékes, így megszűnik az 50 órás kezdeti intervallum. Az újonnan kifejlesztett egyfokozatú Fendt VarioDrive hajtáslánc a motorból és a hozzá illeszkedő Vario sebességváltóból áll.

A Fendt VarioDrive teljesen új fokozatmentes hajtástechnológia generációra utal. Melynek alapja egy egyfokozatú hajtómű, ahol az első és a hátsó tengely egymástól független szabályozású. A sebességváltó folyamatosan méri a csúszást mind a négy keréken, és érzékenyen szabályozza a meghajtást. A Fendt VarioDrive először egyesíti a négy legfontosabb funkciót: maximális vonóerővel együtt maximális talajvédelem és mindez minimális kopással és kiemelkedően előremutató manőverezőképességgel. A dinamikus vezérlés megakadályozza a gumiabroncsok kipörgését, a talajviszonyoktól függetlenül maximális tapadás mellett. A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a szántóföld és a közút közötti váltáskor. Így a VarioDrive automatikusan kombinálja a maximális vonóerőt, a kiemelkedő talajvédelmet bármely talajon, bárminemű feszültség, teljesítményveszteség és gumiabroncskopás nélkül.
Az úgynevezett pull-in-turn hatás a tengelyfüggetlen vezérlésnek köszönhetően kanyarodáskor behúzza a gépet a kanyarba. Az eredmény: 540/65 R30 méretű gumiabroncsokkal különösen kicsi, mindössze 10,2 méteres fordulókör. A maximális vonóerő, a maximális talajvédelem és a hajtáslánc feszültségének korábbi ellentmondása feloldódik, és új mércét állít fel a hajtástechnológiában. Így a homlokrakodó munkák során a fekete kopásnyomok mára már a múlté, a gyepterületen pedig a kaszálók védelme is biztosított.

A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú koncepciója most először érhető el ebben a kompakt teljesítményosztályban. Minden komponenst, például a motort, a sebességváltót, a hidraulikát és a hűtést az úgynevezett “nagy nyomaték – alacsony fordulatszám” elv szerint tervezték. Ez azt jelenti, hogy a Fendt 600 Vario alacsony fordulatszámon is nagy nyomatékot ér el, és üzemanyagot takarít meg. A névleges fordulatszám mindössze 1900 fordulat/perc. A fő munkatartományban a motor fordulatszáma csendes 1350 és 1800 fordulat/perc között van. A Fendt 620 Vario csúcsmodell 1.250 fordulat/perc fordulatszámon akár 50 km/h végsebességet is elérhet. A Fendt 620 Vario csúcsmodell 950 Nm maximális forgatónyomatéka már 1.200 és 1.600 fordulat/perc között rendelkezésre áll, és nagy vonóerőt és gyorsulási nyomatékot biztosít minimális fajlagos üzemanyag-fogyasztás mellett.

Új mércét állít fel a teljesítmény-tömeg arány, a manőverezőképesség és a hasznos teherbírás terén
A mindössze 34,4 kg/lóerő teljesítmény-tömeg aránynak és a kompakt külső méreteknek köszönhetően a Fendt 620 Vario különösen jól manőverezhető, és a lehető legkisebb nyomást gyakorolja a talajra. A végzett munkától függően a széria rugalmasan súlyozható elöl, a hátsó kerekeknél, valamint hátul is. Az akár 13,5 t össztömeg lehetővé teszi a traktor nehéz vontatóként való használatát, illetve a biztonságossá teszi a szállítási feladatok ellátását. A nagy, 5,8 t hasznos teherbírás lehetővé teszi például egy megtöltött, első tartállyal ellátott vetőgépkombináció rugalmas felszerelését vagy a nagy vonórúdterheléssel rendelkező pótkocsik biztonságos vontatását. Egy másik nagy előnye a hasznos teherbírás és az üzemi súly aránya. Itt a Fendt 600 Vario a kompakt univerzális traktorkategóriában magas, 75 százalékos mutatót ér el (5,8 t hasznos teherbírás/ 7,7 t üzemi tömeg).

A Fendt 600 Vario traktorhoz a különösen poros munkakörülményekhez opcionálisan rendelhető intelligens, közvetlenül a fülkéből vezérelhető, megfordítható ventilátor. A rendszer teljesen integrálva van a járművezérlő rendszerbe, rugalmasan és igény szerint vezérelhető, valamint csendesen és hatékonyan működik.

Az optimálisan beállított abroncsnyomás csökkenti a csúszást és a talajnyomást, és növeli a talaj termékenységét. A teljesen integrált Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályozó rendszer növeli a gumiabroncsok érintkezési felületét, akár nyolc százalékkal növeli a vonóerőt, és ezzel egyidejűleg akár nyolc százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, így növeli a gép teljes termelékenységét. A magasabb légnyomás a közúti közlekedés során csökkenti a gördülési ellenállást, így további két százalék üzemanyagot takarít meg* (*Dél-Vesztfáliai Műszaki Egyetem, Agrárgazdaságtan Soest 2014). A terminálon a vezető kényelmesen szabályozhatja a gumiabroncsok légnyomását a kétvezetékes gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszeren keresztül. A Fendt VarioGrip opcionálisan, közvetlenül a gyárból rendelhető karimás- és hosszútengelyekhez, használható kapás növényekhez ikergumiabroncsokhoz és keréksúlyok használata estén is.

Nagy változatosság a globális követelmények számára

A Fendt 600 Vario-hoz számos gumiabroncs-választék áll rendelkezésre, a hátsó 1.950 mm átmérőig. A Fendt 620 Vario modell alapfelszereltségéhez 650/65 R42 méretű gumiabroncsok tartoznak.
A 60 coll nyomtáv (Row-Crop) Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában elterjedt. A Row-Cropot ott elsősorban a sorközművelésben használják. A Fendt ebben a teljesítményosztályban először kínálja a Fendt 600 Vario 60 collos (Row-Crop) változatát a széria összes modelljéhez. A sorközműveléses felhasználáshoz szimpla és ikergumiabroncsok is kaphatók gyárilag. A 2,50 m külső szélességű keskeny csonktengely a mechanikus gyomirtásnak, a rugalmas nyomtávválasztásnak és az ikerabroncsoknak köszönhetően Európában is egyre nagyobb jelentőséggel bír. A mechanikus gyomirtó eszközök ma már magas követelményeket támasztanak a vontatójárművel szemben. Az új kettős kerékagy az ikerkerekek összekötő rendszere, amely nagyobb erők átvitelét teszi lehetővé. A kettős kerékagy segítségével az erőátvitel biztonságosan a tengelyeken keresztül történik, nem pedig a felniken keresztül. Ehhez jön még a rugalmas nyomtávválasztás az egyes üzemmódban és a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer kombinált használata a teljes ikerrendszerben. A nyomtáv beállítása elöl és hátul kényelmesen, úgynevezett távtartók (köztes darabok) segítségével történik.

Rendszerarchitektúra, amely együtt növekszik Önnel – személyre szabott üzemeltetés a FendtONE-nal

A Fendt célja, hogy a traktorokat naprakészen tartsa az ügyfelek számára. A további fejlesztések a jármű operációs rendszerének folyamatos frissítésével, valamint a gépek funkcionális továbbfejlesztésével valósulhatnak meg. A Fendt 600 Vario FendtONE kezelőrendszere pontosan ezt teszi. A FendtONE nyílt rendszerarchitektúrával rendelkezik, amely folyamatosan bővül a partnerekkel és a digitális megoldásokkal. Így a gép továbbra is nagy teljesítményű, naprakész és ezáltal különösen értékálló marad.

A FendtONE onboard és offboard kombinálja az intelligens gazdálkodási és gazdaságirányítási megoldásokat szántóföldi és irodai célra.
A FendtONE onboard rendszerben a multifunkciós joystick, a 10″-os digitális műszerfal és a kartámaszon lévő 12″-os terminál alapfelszereltség. Opcionálisan a FendtONE onboard 3L joystickja, valamint egy másik 12″-os terminál a tetőkárpitban teszi teljessé a felszereltséget. Az olyan intelligens funkciók, mint a Fendt Guide nyomvonalvezérlés, az automatikus Fendt Section Control (SC) vagy a Fendt Variable Rate Control (VRC) használata, igény szerint jelennek meg a terminálokon található, egyedileg beállítható „csempéken“.
A FendtONE fedélzeti és fedélzeten kívüli FendtONE-ról további információkat a FendtONE-ról szóló sajtóközleményünkben talál.

A biztonság és a munkakomfort a legapróbb részletekig átgondolva

A jól bevált Fendt VisioPlus fülke a nagyfokú munkavédelmet a legjobb áttekinthetőséggel, kényelemmel és ergonómiával ötvözi. A fülke légszűrő rendszere például opcionálisan gyárilag is felkészíthető az EN15695 EU szabvány szerinti 4-es védelmi kategóriára. A 4-es védelmi kategóriájú rendszer megvédi a vezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől. Így a megfelelő szűrővel a Fendt 600 Vario a növényvédelmi munkáknál minden törvényi előírásnak megfelel. Alapbeállításban megfelel a 2. védelmi kategóriájú fülkékre vonatkozó összes előírásnak.

A precíz munkához elengedhetetlen a nagyon jó áttekintés. Három tényező összjátéka optimális áttekinthetőséget biztosít a járművezetők számára. A függőlegesen folytonos panoráma szélvédő 77 fokos látószöggel optimális rálátást biztosít az elülső homlokrakodóra, amikor magasban dolgozik. Vízszintes síkban a vezetőnek magas, több mint 72 százalékos körkörös látási indexe van. Ez az index a 24 méter átmérőjű, fejmagasságban lévő nettó szabad látható területet méri. Az akár 300 fokos törlési területtel rendelkező első ablaktörlők és az opcionális jobb oldali ablaktörlő 97 fokos törlési területtel teszi teljessé a láthatósági csomagot.

Az első szélvédő opcionálisan laminált szélvédőfűtéssel is rendelhető, hogy még alacsony hőmérsékleten is a legjobb kilátás biztosított legyen a vezetőfülkéből. Két opcionális kamera elöl és hátul megkönnyíti a manőverezést, közvetlen rálátást biztosít a munkagépre és növeli a munkakomfortot, míg a motorháztetőn két opcionális munkalámpa a lehető legjobb megvilágítást biztosítja. A LED-es hátsó lámpák és a dinamikus vészvillogó tovább növeli a biztonságot a közúti forgalomban.
A hosszú munkanapok magas követelményeket támasztanak a vezetővel szemben. Ezért az italok és az ételek mostantól hűtött (0-16°C) ill. fűtött (45-65°C) tároló ládában egyaránt tárolhatók.

A vezetőülés új generációja

A Fendt 600 Vario hat különböző üléssel rendelhető. A Fendt 700 Vario Gen7-ből ismert, a terminálon keresztül történő intuitív kezeléssel ellátott új prémium ülés opcionálisan rendelhető. Ez számos ergonómiai és kényelmi funkcióval rendelkezik. A vezető az ülés magasságát és helyzetét, valamint a háttámla dőlésszögét az ülés oldalán lévő karral elektromosan állítja be. A változó sofőrök személyre szabott ülésprofilokat hozhatnak létre és egy kattintással aktiválhatják azokat.

A kényelmi funkciók a következőkből állnak:

  • Többfokozatú ülésklíma
  • Többfokozatú ülésfűtés
  • Négyirányú deréktámasz
  • Állítható oldalsó támlák
  • Masszázsfunkciók
  • Memória funkció a különböző vezetők számára

 

Optimális együttműködés a homlokrakodóval – Új Fendt Cargo és Fendt CargoProfi

A 200 lóerőig terjedő teljesítményosztályban a homlokrakodó üzemeltetése az alapvető alkalmazások egyike. A Fendt 600 Vario a folytonos panorámás szélvédőjével és nagy látószögével kifejezetten az új generációs Fendt Cargo és Fendt CargoProfi homlokrakodók használatra lett tervezve. A 4.85, 5.85 és 5.90-es modellekkel két méretosztályból lehet választani a különböző emelési magasságokhoz és emelőerőkhöz. A Fendt Cargo 5.90 maximális, akár 34,6 kN-os emelőerővel és opcionális, helyzetfüggetlen mérlegelési funkcióval nagy rakományokat – akár 4,50 méteres magasságig – hatékonyan képes mozgatni.

Az új multicsatlakozó csökkenti a nyomásveszteséget, automatikus nyitási funkcióval rendelkezik, és véd a szennyeződések ellen a lecsatlakoztatott állapotban. A terminál automatikus kijelzője a terheléstől függően tájékoztat a karbantartási időközökről. Mindkét funkció növeli a hasznos üzemidőt. A Fendt 600 Vario külön szelepekkel rendelkezik a homlokrakodóhoz. Ez azt jelenti, hogy az összes szelep mindig rendelkezésre áll hátul és elöl is.

A homlokrakodó különösen hatékonyan kezelhető az opcionális 3L joystickkal. Gyakori irányváltoztatással járó munkáknál, mint például rakodási munkáknál, a beépített irányváltó gomb előnye nyilvánvalóvá válik. A Fendt Cargo és a 3L joystick kombinációja lehetővé teszi három funkció egyidejű végrehajtását a silókanállal végzett munka során. A harmadik funkciót a 3L joystick hüvelykujjas joystickával lehet működtetni. Ez lehetővé teszi, hogy a silókanál egyszerre emelhető, dönthető és nyitható legyen.
A Fendt traktorokhoz a Fendt opcionálisan egy kiegészítő kormányzó joystickot kínál. A kormányzó joystickról további információkat a Fendt traktorok újdonságairól szóló sajtóközleményünkben talál.

Átfogó biztonsági koncepció

Az olyan egyedivé tevő jellemzőkkel, mint az alacsony fordulatszámkoncepció, a mindössze 1250 fordulat/percnél elérhető 50 km/h végsebesség, az átfogó futómű- és biztonsági koncepció, valamint a pótkocsifék-asszisztens, a Fendt 600 Vario a közutak királya is egyben. Az átfogó biztonsági koncepcióhoz tartozik a hidraulikus kétkörös fék, az érzékeny Fendt Reaction kormányzás integrált visszatérítő nyomatékkal, valamint a féklámpa és a lassítási asszisztens.

Az új pótkocsifék-asszisztens további biztonságot nyújt kritikus helyzetekben. Ez bizonyos határokon belül, legfeljebb 25 km/h sebességig még biztonságosabbá teszi a vontató-pótkocsi gépkapcsolat vezetési viselkedését, és védi a szántóföldet vagy a gyepet is. Egy érzékelő a sebességváltón keresztül méri a pótkocsi tolóerőt. Ha a traktor azt érzékeli, hogy a pótkocsi túl nagy nyomóerőt fejt ki lejtőn lefelé haladva, automatikusan aktiválja a pótkocsi pneumatikus fékjét. Így a Fendt 600 Vario átfogó biztonsági rendszerrel rendelkezik a szállításhoz.

Nagy teljesítményű hidraulikarendszer

A Fendt 600 Vario traktor része a jármű nagy teljesítményű hidraulika rendszere is, amely hátul akár öt, elöl akár két, középen pedig akár három független hidraulika csatlakozóval rendelkezhet. Moduláris felépítés és akár 205 literes szállítási kapacitás jellemzi. A kialakítás lehetővé teszi szabványos vagy hatékony, szivárgásmentes FFC hidraulikus csatlakozók használatát.
A hátsó csatlakozó új tehermentesítő vezérlése a munkagép súlyát arányosan a traktor hátsó tengelyére helyezi át, így növeli a vonóerőt és javítja a munkaeredményt.

A Fendt 600 Vario már az Agritechnicától megrendelhető, a Fendt 600 Vario sorozatgyártása 2024 nyarán indul.

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02