Fendt Twister AgroVario
FENDT rendterítők és rendképzők a minőségi, tiszta takarmányért
2023-02-25

Nincs olyan munkafolyamat, amiben a FENDT zöldsorának gépei ne lennének hatékony, megbízható partnerek. Nincs ez másként a kaszálás és a bálázás közötti feladatok esetében sem. Az AGCO évtizedes fejlesztői és gyártói tapasztalatot, valamint sok innovatív megoldást ötvözött rendterítőiben és rendképzőiben.

A jól ismert Fella márkák alapja önmagában is bizalomra ad okot. A német minőséget Feucht-ban, és a precizitást a gazdáktól folyamatosan visszaérkező gyakorlati tapasztalatokkal egészültek ki, így az AgroVario Kft. valóban olyan termékeket kínálhat a magyar termelőknek, amelyek nemcsak időtállóak, de jelentősen képesek javítani mind a munkateljesítményt, mind az előállított takarmány minőségét.

FENDT rendterítők széles választékban

Bár a rendterítők piaca az elmúlt években észrevehetően zsugorodott, hiszen a gazdálkodók a szársértős kaszák elterjedésével, valamint a klímaváltozás hatásai miatt egyre ritkábban keresik, a FENDT így is rendkívül széles választékban gyártja ezeket az eszközöket 4,3 méter munkaszélességtől egészen 12,7 méterig. A függesztett kivitel legnagyobb mérete 10,72 méter, efelett félig-függesztett kivitelűek találhatók a portfólióban.

Twister 8606 DN modell – fotó: Fendt

 

Érdekesség, hogy a 8,6 méter munkaszélességű változatig a szállítási helyzetbe való állításkor a gépek mechanikusan szüntetik meg a rotorok hajtását. „Ebben az esetben a szállítási helyzetbe való állításkor, illetve a táblavégi fordulók esetében egy bizonyos emelési magasság fölé emeléskor a hajtást a rendterítő megszünteti a főhajtóművön keresztül. Ennek köszönhetően nagy munkaszélesség esetén a munkagép akkor sem kap bele a talajba, ha fordulás közben imbolyog a traktor, tehát tisztább marad a takarmány, és közúti szállításkor is védve van a rendterítő a véletlen TLT hajtás bekapcsolásakor. Mindez 8,6 méter fölött hidraulikusan működik. Ez az SLS rendszer” – magyarázta a FENDT Twister kapcsán Markovics Tamás, az AgroVario termékmenedzsere.

Twister 13010 T modell – fotó: Fendt

 

Rendképzők többféle rotorkialakítással

A FENDT Former rendképzők egyrotoros, kétrotoros és négyrotoros kivitelben érhetők el. A gépeket úgy tervezték, hogy azok megkönnyítsék és biztosítsák a minőségi takarmány előállítását. Ezért az innovatív megoldások a felelősek, míg a hosszú élettartamot és az ellenállóságot a robusztus, erős kialakítás biztosítja. A gépek egyenetlen terepen is kiváló munkát végeznek, hiszen azok kimagaslóan jól igazíthatók a különböző talajadottságokhoz, ami többek között a kardános rotorfelfüggesztésnek köszönhető.

Az egyrotoros rendképzők esetében a munkaszélesség 3,2 métertől egészen 4,5 méterig terjed, míg a kétrotoros oldalrendképzőnél 8,5 méterig, kétrotoros középrendképzőnél 10 méterig is rendelhető gép. A négyrotoros változatok esetében ez egészen 14 méterig növelhető.

A FENDT a különböző típusoknál más-más rotorfej-kialakítást alkalmaz. Egyrészt a kisebb méretűektől a nagyobbakig egyre erősebbeket. De az egyrotoros gépeknél például minden egyes tartókar zsírozható, míg méretben felfelé haladva azok már gondozásmentes kialakításúak.

Former 14055 PRO modell – fotó: Fendt

 

Egyedi megoldások a magas minőségű takarmányért

A minőségi és hatékony szálastakarmány-előállítás a klímaváltozás hatásait látva minden korábbinál fontosabbá válik. Az egyre gyakoribb aszályos időszakok a lehetséges kaszálások számának csökkenését eredményezik, tehát az éppen elérhető terménnyel precízen, tisztán és a lehető legnagyobb odafigyeléssel kell bánni. Ehhez pedig kiváló választás a számos innovációval rendelkező FENDT Former rendképzők bármelyik változata.

„Kétrotoros és négyrotoros rendképzőink esetében a táblavégi fordulónál az eszköz felemelésekor, illetve annak leeresztésekor a JetEffect funkciót használhatjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszer segítségével a felemeléskor először a rotor eleje távolodik el a talajtól, majd csak ezt követően annak hátulja. Leengedéskor természetesen mindez fordítva történik: elsőként a rotor hátulja ereszkedik vissza. Ennek köszönhetően a rend, tehát maga a termény nem keveredik földdel” – világított rá a FENDT Former termékcsalád egyik előnyére Markovics Tamás.

Munka közben a pontos, precíz, háromdimenziós talajkövetést a gimbal felfüggesztés teszi lehetővé. A két- és négyrotoros kivitelek esetében a rotorok egymástól teljesen függetlenül mozoghatnak előre, hátra, illetve jobbra és balra.

A pontos önkormányozást és a nagyfokú stabilitást a fordulóknál a szabadalmaztatott SteerGuard mechanikus, passzív kormányzási rendszer szavatolja a kétrotoros közép- és oldalrendképzők hordozóvázas kiviteleinél, ahol a futómű hátul helyezkedik el. „A megoldás lényege, hogy ahogy fordul az erőgép, az fordítja az alsófüggesztő karok segítségével a munkagép függesztő szerkezetét, ami mechanikus összeköttetésben van a hátsó kerekekkel” – magyarázta a termékmenedzser.

SteerGuard kormányzási rendszer – fotó: Fendt

 

Az oldalrendképzők esetében szintén hasznos funkció a CamControl hidraulikus vezérlőpálya-időzítésállítás. A FENDT Former 7850 PRO kivitelnél elérhető innováció azt biztosítja, hogy a táblavégi fordulóknál minél nagyobb legyen a fogak szabad hasmagassága, így azok nem tehetik tönkre a már korábban elkészített rendet. A rendszer hidraulikusan eltolja a kényszerpályát, aminek következtében a fogak szöge megváltozik, emiatt azok vége magasabbra emelkedik. Ahogy a rotorok visszatérnek eredeti pozíciójukba, úgy a fogak is elfoglalják megszokott helyzetüket.

A négyrotoros rendképzők esetében elérhető még a GapControl intelligens vezérlés. A rendszer az első és a hátsó rotorok átfedését felügyeli, illetve a fülkében, a monitoron keresztül beállított munkaszélességhez igazítja azok elhelyezkedését. A hátsó és elülső rotorok között egy pozícióérzékelő működik, ami azok egymáshoz viszonyított szögét érzékeli. A munkaszélesség az elülső, a rendszélesség pedig a hátsó rotorok állításával szabályozható, és a GapControl nem engedi, hogy a kezelő által megadott beállítás túlhaladjon egy optimális határon, ami a takarmányt elhagyását eredményezné.

Szintén a FENDT rendképzők egyik kiváló megoldása a FlexHigh rendszer. Ez egy automatikus munkamagasság-állító funkció, ami a menetsebességhez alkalmazkodik. Gyorsításnál ugyanis a munkagépek rendszerint megemelkednek, míg lassításnál közelebb kerülnek a talajhoz, így a fogak pozíciója is változik. A FENDT fejlesztése ezt küszöböli ki, és segítségével a menetsebesség változásától függetlenül tartható az előzetesen beállított magasság, így a takarmány szintén tiszta marad, nem keveredik földdel.

Former 7850 PRO modell – fotó: Fendt

 

Jól látható tehát, hogy a FENDT Former rendképzők tényleg megfelelő eszközök a minőségi, magas tisztaságú, kiváló szálastakarmány előállításához.

A Fendt Former rendképzőről videót nézd meg itt:

Fendt Former videó

A Fendt rendképzőkről és rendterítőkről bővebb információt szívesen adnak az AgroVario Kft. kollégái.

További híreink
A Fendt nagy hasábbábálázók új generációja
2024-05-22
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02