A Fendt ígér és teljesít 

Kérdezze meg a sajtót!

A bálák őrzője:

 Fendt Rotana 130 F

Tudja meg, hogyan teljesített a Fendt Rotana 130 F Combi egy hivatalos teszt során! 
Összeállítottuk Önnek a szaksajtó teszteredményeit.

Fendt Rotana bálázó - AgroVario Kft.

Vezetési jelentés

A német mezőgazdasági magazin, az agrarheute 2020 őszén tesztelte a Fendt Rotana 130 F Combi bálázó-csomagoló kombináció. A teszt nagyrészt különösen megerőltető körülmények között zajlott, dombos terepen, túlnőtt takarmánnyal. Megnézzük, mit vettek ki a tesztelők ebből az igényes gyakorlati tesztből.

“A Rotana 130 F Combi biztonságosan állít elő bálákat lejtőn is, enyhe leejtéssel. Vezetési jelentésünkből kiderül, hogy a Fendt első bálázó-csomagolója hogyan győzi le a nehézségeket, és miért kapott többet egy festésnél.”

Felépítés és megbízhatóság

 • “Az egykori “Welger” wolfenbütteli gyártóüzem mérnökei ismerik a bálázóikat, és sokkal többet változtattak, mint a Rotana színvilága. A legfontosabb módosítások: Az eredeti bálakamra alakja megváltozott, és az egész bálázó megdőlt. Ez biztonságosabbá teszi a bálaszállítását, és a bála kisebb nyomást gyakorol a bálaképző kamra bejáratára.”
 • “Minden teszt vezetésünk zökkenőmentesen zajlott– magas hőmérsékleten és teljesen kiszáradt takarmánnyal.”
Fendt Bálacsomagoló - AgroVario Kft.

Áteresztőképesség: “Megküzdési stratégiák, amikor túl sok van egyszerre.”

 • “Ha a takarmány megakad a szállító csatornában, a dolgok bonyolulttá válnak. Védelmi mechanizmusként a Rotanának két stratégiája Az első egy rugós rendfelszedő fenéklemez, amely elöl enged, ha túl sok takarmány halmozódik fel. A második egy fenéklemez és kések, amelyek a vezető képernyőn megjelenő parancsára kifordulnak.”
 • “Alaposan teszteltük ezt a forgatókönyvet, és folyamatosan kiütöttük a rotort. Ennek nem a bálázó volt az oka, hanem a 4 rotoros rendképzőből származó szabálytalan rendek. A rendek túl erősek voltak az ilyen növekedéshez. Szerencsére a vezető fel tudja oldani a blokkolást bármilyen elakadást, anélkül, hogy kiszállna a fülkéből.”
Bálacsomagoló - AgroVario Kft.

Tömörítőhengerek és bálakamra ajtó

“A Rotana sajátossága – és ez a Fendt számára fontos –, hogy a tömörítőhengerek hajtása ketté oszlik, és a bal oldali hajtólánc csak minden második görgőt lát el. A másik oldalon lévő hajtás gondoskodik a maradékról.”

 • “Ennek az az előnye, hogy kevesebb a kopás, mivel a lánc több fogaskereket hajt, így több fog működik. Ez a bálakamra ajtót is egyenletesebben terheli.”
 • “Ha már a bálakamra ajtónál tartunk, az mechanikusan záródik , és egy további nyomásérzékelővelvan felszerelve .”

Vezérlők:

 • “A bálázási folyamat utolsó 30%-ától kezdve a kijelző mutatja a vezetőnek, hogy a bála mennyire egyenletesen tömörített.”
 • “A FendtONE kezelőszerveivelés a 12″-es termináljával a bálázó könnyen kezelhető.”
 • “A lejtőkhöz félautomata üzemmódot használtunk, a csomagolóasztal csak akkor engedi el a bálát, ha a gépkezelő utasítja.”

Fólia kapacitás és fóliacsere:

 • “A nyomás és a háló behúzása viszonylag alacsony.Öt tekercs fóliát tárolhat a gép mindkét oldalán, oldalanként.”
 • “A tekercs cseréje a csomagológyűrű leengedésével gyorsan és egyszerűen elvégezhető.”
 • “Van egy érzékelő, amely figyelmezteti Önt, ha a fólia kifogyott vagy elszakadt. Az összes fólia elhasználódása után a Rotana kompletten, 12 tekercset kíván.”

A takarmánybetakarítás időkényszert jelent:

A Fendtben azonban határozottan megbízhat.

Csomagolás sebessége:

 • “A Rotana gyors.Még a bálakamra ajtó bezárása előtt mindkét csomagoló részegység munkába áll. 31 másodperccel később a bála be van csomagolva és készen áll a kiadásra.”
 • “Egyszer sem kellett megvárnunk, hogy a csomagoló becsomagolja az utolsó bálát, mielőtt elkészült volna a következő bála.”

 

Csomagoló asztal:

 • “Új és okos fóliapréselési funkció.Ha akarja, néhány plusz fordulatot adhat a kifeszített fóliához, és kinyomhatja a benne rekedt levegőt.”
 • “Az a tény, hogy a csomagolóasztal azonnal lehajtható,és a bála finoman gördül a földre, nagyszerű megoldás.”
Bálacsomagoló - AgroVario Kft.

A bála átadása csomagoláshoz: “Testőr a bálákért.”

“A bála átszállításakor a Rotana semmit sem bíz a véletlenre. Ha a bálakamra ajtó kinyílik és elengedi a bálát, akkor két csappantyú veszi át a feladatot. Mint két testőr, úgy kísérik a bálát a csomagolóasztalhoz, és stabilan tartják oldalról. Egy bálarúgó a bálát a csomagolóasztalhoz küldi. Maga a csomagolóasztal fogási helyzetbe mozdul, hogy befogadja az értékes rakományt. A csomagológyűrű pedig védőkorlátként működik, ha a bála túl nagy lendületet vesz fel a lejtőn.”

“A bálák biztonságosan átkerülnek a csomagolóba még a lejtőn is.”

Végítélet:

 • “A Fendt csapata nagyon rájött.Túlnőtt fű és terjedelmes rendek vártak minket egy domboldali gyepen a tavaly nyári tesztfeladatunkra.”
 • “Fontos megjegyzés: a Rotana kis energiaigénnyel képes felfelé haladni.”
 • “Kettő az egyben bálázó-csomagolóként a Rotana Combi agilis és kompakt. Mindkét tulajdonság lejtőkön és párás körülmények között is használható.”

Olvasson tovább!