A Fendt nagy hasábbábálázók új generációja
2024-05-22

Tartós, megbízható technológia és nagy áteresztőképesség jellemzi a Fendt nagy hasábbálázóit. A portfóliót a 2023-as modellévre átfogóan felülvizsgálták. Az újdonságok közé tartozik az új tandem futómű, a frissített rendfelszedő és az intelligens funkciók.

A Fendt 13 különböző ISOBUS-kompatibilis modellt kínál a standard nagy hasábbálázók kínálatában. Ezek különböznek a kamra méretétől, a szeletelő nélküli rendfelszedő vagy a ProCut szeletelő konfigurációjától és a futómű típusától függően. A technikai újításokkal új modellelnevezések kerülnek bevezetésre. Például a Fendt 1290 TC egy hasábbálázót jelöl 120 x 90 cm-es bálakamrával tandemtengelyes (T) konfigurációban a ProCut szeletelős rendfelszedővel (C), míg a Fendt 12130 SP egy hasábbálázót 120 x 130 cm-es bálakamrával egytengelyes (S) és szeletelő nélküli rendfelszedős (P) konfigurációban.

Bála méret (szélesség x magasság)

990                              80 cm x 90 cm

1270                            120 cm x 70 cm

1290                            120 cm x 90 cm

1290 XD                      120 cm x 90 cm

12130                          120 cm x 130 cm

Új tandem futómű csillapítással

A 2023-as modellév minden tandemtengelyes hasábbálázója alapfelszereltségként új, továbbfejlesztett csillapítási rendszerrel és passzív kormányzott tengellyel lesz felszerelve. 

A kialakítás növeli a manőverezhetőséget, és elkerüli a talaj és a gyep sérülését. Emellett minden modell alapfelszereltségként nagyobb gumiabroncsokkal lesz felszerelve az előző generációhoz képest. 

A 620/50R-22.5 gumiabroncs méretnél a bálázók külső szélessége 3 m alatt marad. A központosított kenési elhelyezése lehetővé teszi a bálázó gyors és egyszerű kenését, és csökkenti a karbantartási időt.

AgroVario logo

Még erősebb rendfelszedő

Egy további fogsor növeli a rendfelszedő teljesítményét. A 2023-as modellévtől az öt sor fog még jobban felveszi a terményt, és segít a bálázó munkasebességének növelésében. Ezenkívül az új műanyag rendfelszedőburkolat már alapfelszereltségnek számítanak a rendfelszedőben. A sima felület javítja a bálák minőségét és megakadályozza a szennyeződések bejutását a bálázóba. Ezenkívül a műanyag felszedőburkolatok sima felülete csökkenti a súrlódást. Ez biztosítja a tiszta terményáramlást. A felszedőburkolatok ellenálló polipropilénje jelentősen megnöveli élettartamukat és egyúttal csökkenti a zajt is. A felszedőburkolatok kis súlya és az intelligens pozicionálás tovább egyszerűsíti a karbantartást.

A tömörítőkos főtengely csapágyai alapkivitelben gyári élettartamra kenve vannak. Ez csökkenti a napi karbantartást és növeli az élettartamot.

bálázók élettartamának további javítása érdekében a bálakamrát és az előtömörítő kamrát is átdolgozták. Az előtömörítő kamrában lévő érzékelő csappantyújának rugófeszessége most egy kar segítségével gyorsan és egyszerűen a körülményekhez állítható – így a bálák mindig tökéletesen formázhatóak.

A nagyobb munkakényelem érdekében a rendfelszedő fenéklemeze a traktorfülkéből a terminálon keresztül lehajtható, a késtálcával együtt. Ez csökkenti az állásidőket a szántóföldön, különösen gyakori terményváltások esetén.

A rugalmas rögzítőhevederek a görgős bálacsúzdán csendesebbek és könnyebbek, mint a korábbi láncok. A közúti, szerviz- és munka lámpák mostantól alapfelszereltségként LED-es.

Intelligens opciók a nagyobb munkakényelemért

A hasábbálázók elektronikáját alaposan átdolgozták. Ehhez társul a Bale Create felhasználói felület frissítése. Ezenkívül minden modell alapkivitelben pontosan méri a bála hosszát. Az intelligens elektronikus vezérlés figyeli a bála hosszát, hogy ne haladja meg az előre beállított hosszt. Az opcionális zsinegfigyelő rögzíti a felhasznált zsineg mennyiségét, és figyelmeztetést ad, ha a zsineg a zsinegorsóból kifogy. Ez csökkenti az állásidőt és biztosítja a megbízhatóan csomózott bálákat. Az XD modelleknél a zsinegfigyelés alapfelszereltség. Az új elektronika lehetővé teszi a Fendt Connect telemetriai rendszer használatát is, és a bálázást a bálázóba beépített TIM (Tractor Implement Management) segítségével lehet vezérelni.

 

Erőteljes csapatmunka a TIM-mel

 

A TIM (Tractor Implement Management) segítségével a traktor tökéletesen alkalmazkodik a bálázó követelményeihez, és növeli a traktor és bálázó kombináció termelékenységét. A TIM-képes traktorral együtt a hasábbálázó szabályozza a traktor haladási sebességét a betakarítási körülmények és a kiválasztott célparaméterek szerint, mint a bálahossz, a bálánkénti rétegek száma vagy akár az egyes rétegek szélessége. Ennek eredményeként teljesen egységes bálák képződnek, a rendfelszedő mindig optimális teljesítménnyel működik, a feladást mindig teljes mértékben kihasználják, és a vezető teljes mértékben a bálázási folyamat figyelésére koncentrálhat.

Teljes kapcsolat az AGCO Connect segítségével

Az AGCO Connect központi telemetriai rendszer lehetővé teszi a helyfüggetlen flottakezelést és a gépi műveletek optimalizálását. Az AGCO Connect képes kiolvasni a gép adatait, például a gép kihasználtságát, a bála hosszát és tömegét, a gép sebességét és munkaidejét, valamint a szervizinformációkat. Ezek az adatok ezután megjelennek a kapcsolódó alkalmazásban vagy webalkalmazásban. Így a gazdaságvezető mindig szem előtt tartja a gépeit.

Az ügyfél jóváhagyása után a kereskedő is hozzáférhet a gép adataihoz. A hibakódok és a közelgő szervizintervallumok bárhonnan történő elemzésével csökkenthetők vagy teljesen elkerülhetők az állásidők, és intelligensen megtervezhetők a szerviz időpontok. A géppel kapcsolatos adatokat nem tárolják és nem továbbítják. A teljes folyamatra az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szigorú irányelvei vonatkoznak.

Átláthatóság a bála minőségével kapcsolatban a Bale Link segítségével

A Bale Link egy olyan rendszer, amely az egyes hasábbálákon összegyűjti és feldolgozza az információkat. A bálázási folyamat során a bálázó bála-specifikus adatokat rögzít a bála minőségéről, GPS pozíciójáról, a bála nedvességtartalmáról, a bálánkénti rétegek számáról, valamint az adalékanyag hozzáadásával és a bála méreteivel kapcsolatos információkat. A harmadik vagy a negyedik zsineggel a bálázás során minden bálába egy speciális időjárás- és hőmérsékletálló RFID chip kerül. A chipet úgy helyezik el a zsinegben, hogy minden bálába 2,40 m hosszúságig egy chipet szőnek. Az RFID chip minden bálához azonosító számot rendel, és az egyes bálákkal kapcsolatos információkat egy felhőmemória tárolja. Ezen információk alapján a bálákat minőségüknek megfelelően lehet tárolni és értékesíteni.

A bálán lévő adatok leolvasásához az RFID chipet szkenneljük. A BaleLink applikáció megjeleníti a megfelelő adatokat okostelefonon, számítógépen vagy táblagépen keresztül. A felhasználók megoszthatják a hozzáférést a bálaadatokhoz a kereskedőkkel vagy más gazdákkal is. Ez átláthatóbbá teszi a bála minőségét az eladáskor.

A Bale Link 2023-as modellévtől lesz elérhető az észak-amerikai piacokon, majd ezt követően Európában.

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02