Fendt_Rotana_V_valtozokamras_hengeres_balazo_agrovario
Fendt bálázók- Hosszú élettartam, könnyű üzemeltetés
2023-03-10

Hosszú élettartam, egyedi megoldások és könnyű üzemeltetés
Az Agrovario elhozta a FENDT változókamrás, hengeres körbálázóit

Fendt körbálázó AgroVario

Rotana 160 V Xtra modell – fotó: Fendt

A takarmány nagy kincs, amire a 2022-es aszályos nyár is rávilágított. A megfelelő módon és időben betakarított széna vagy éppen szenázs egyre nagyobb értéket képvisel a változó klimatikus viszonyok mellett, így minden korábbinál fontosabb, hogy a termelők a lehető legjobb, legprofibb, legmegbízhatóbb gépekkel végezzék a szálastakarmány-betakarítást.

Csúcsminőség Németországból

Az AGCO fejlesztői pontosan tudják, hogy a gazdálkodóknak egyre kevesebb alkalmuk van arra, hogy optimális időben, megfelelő körülmények között végezzék el feladataikat. Különösen igaz ez a szálastakarmány-betakarításra, ahol a megbízhatóság és a hatékonyság kiemelten fontos. A FENDT Rotana V körbálázókat éppen ezért úgy alkották meg, hogy azok karbantartása egyszerű legyen, miközben teljesítményben az élen járjon.

Az öt típusból álló, változókamrás, hengeres körbálázócsalád komoly szakértelemmel Németországban, Wolfenbüttelben készül az egykori Lely-Welger gyárban. A több évtizedes tapasztalatok a legújabb innovációkkal párosultak, ami egy csúcsminőségű terméket eredményezett.

Hatékony körbálázó egyedi megoldásokkal

A FENDT Rotana V körbálázók a piac egyik legnagyobb, 240 centiméteres kényszerpálya-nélküli rendfelszedőjével dolgoznak. A konkurens gyártóknál jellemzően maximum 220, 230 centiméteres munkaszélességben érhetők el gépek.

Fendt Rotana 160V Xtra AgroVario

Rotana 160 V Xtra modell – fotó: Fendt

„Számos versenytárs a kényszerpályás rendfelszedőkben hisz, a FENDT ugyanakkor a kényszerpálya-nélküli megoldás mellett kötelezte el magát. Mindkét rendszernek megvan a maga előnye, de esetünkben csendesebb munkavégzésről beszélhetünk, és sokkal kevesebb a mozgó alkatrész is, ami meghibásodhat, elkophat. Amíg a kényszerpályás rendszernél az összes fogtartó kar csapágyazott, addig a kényszerpálya-nélkülinél csak a rendfelszedő tengelyének két végén található csapágy. Ennek köszönhetően a karbantartás-igény minimálisra csökkenthető” – ismertette a FENDT által alkalmazott megoldás előnyeit Markovics Tamás termékmenedzser.

Fendt Rotana rendfelszedő egység AgroVario 3_kép

Rotana rendfelszedő egység – fotó: Fendt

Prémium megoldások felesleges opció nélkül

Az Agrovario kínálatában elérhető a csomagolóval kombinált Fendt Rotana 160 V Combi változat, de több szeletelős kivitel is. Ezek az XtraCut 13, az XtraCut 17, és az XtraCut 25 típusok, amelyek erősített csapágyazással készülnek, nagyobb bálakamranyomásra képes, így tömörebb szenázsbálák készítéséhez is megfelelőek.

A gyártó felismert egy olyan gazdálkodók oldaláról érkező igényt, ami a magyar piacon is hamar népszerűvé teheti a FENDT változókamrás körbálázóit.

„Sok gazdálkodó korábban csak azért vásárolt szeletelős bálázót, mert egy erősített, nagyobb bálakamra nyomással rendelkező géppel szeretett volna dolgozni, miközben a késeket nem is használta. A FENDT XtraCut 13 típus éppen ezért kések nélkül is rendelhető, így a termelők minden extrát megkapnak, miközben nem kell felesleges opcióra pénzt költeniük” – hívta fel a figyelmet az Agrovario szakembere.

A magyarországi forgalmazó szerint hazánkban a késes bálázógépek esetében első sorban az XtraCut 17 típusra lesz nagyobb kereslet, így a gyártótól is főleg ilyen kivitelben rendeltek be nagyobb darabszámot. A 67,5 milliméter vágási hosszt biztosító rendszer előnye, hogy a monitoron belül lehet kiválasztani 0, 8, 9 vagy akár mind a 17 kést.

A FENDT rendszere egyébként 40 bar nyomáson tartja a késeket, aminek biztonsági okai vannak. Egy idegen tárggyal történő ütközés során az alkatrészek ugyanis nem eltörnek, hanem csak visszahajlanak. Egy gomb segítségével a nyomást ugyanakkor 180 barra lehet növelni, aminek következtében a kések kiemelkednek. Ez az esetleges eltömődés megszüntetésében nyújt komoly és kényelmes segítséget. A gépkezelőnek ugyanis nem kell kiszállni a traktorból, hogy a bálakamrában, manuálisan egyéb eszközökkel eltávolítsa a dugulást okozó növénymaradványt. A feladatot a kések ideiglenes nyomásváltozatása automatikusan megoldja.

Fendt Rotana 180V körbálázó AgroVario

Rotana 180 V Xtra modell – fotó: Fendt

 

Kiemelkednek a tömegből

Egyébként is az optimálisnál nagyobb menetsebességből adódó eltömődések mintegy 80 százalékát képes kiküszöbölni a HydroFlex Control rendszer. A lenyitható rendfelszedő fenéklemezt két rugóval rögzítették a rendfelszedőhöz, ami így az ajánlottnál nagyobb anyagáram esetén szélesebb átömlési keresztmetszetet biztosít a gépben. Ezáltal a rotor nem akad meg, helyette a fenéklemez mozdulhat el 3-4 centimétert.

Fendt körbálázó AgroVario

Fendt HydroFlex Control- fotó: Fendt

Ugyancsak hatékony megoldás a PowerSplit hajtómű. A kétoldali hajtás a gép bal oldalán magát a bálázót hozza mozgásba, míg a jobb oldalon a rendfelszedő rotorját – ezek között ráadásul egyenletesen osztja el a szükséges teljesítményt. A fejlesztés előnye, hogy az jelentősen növeli a bálázó élettartamát.

A minőségi takarmány eléréséhez létfontosságú, hogy a bála sűrűségét megfelelően lehessen szabályozni. Ennek érdekében a FENDT változókamrás körbálázóinál a saját szabadalommal rendelkező CPS, vagyis a Constant Pressure System nevet viselő bálakamrát találunk. A rendszer a bála átmérőjének növekedésével emeli a nyomást, aminek köszönhetően egyenletes bálasűrűség érhető el.  A FENDT körbálázói egyébként 4 darab 285 milliméter széles és 8 milliméter vastag végtelenített hevederrel dolgoznak.

Fendt körbálázó BÁLAKAMRA AgroVario

Rotana bálakamra – fotó: Fendt

Amikor a bálázó irányítja a traktort

A FENDT Rotana V körbálázók természetesen ISOBUS-kompatibilisek, de a TIM, vagyis Tractor Implement Management rendszernek köszönhetően az arra alkalmas erőgépeket – például a FENDT Vario traktortípusokat – vezérelni is tudja.

„A munkagép, jelen esetben a változókamrás bálázó maga állítja meg a traktort, amikor a bálakamra megtelik. Automatikusan indítja el a kötözést, majd jelez a traktornak, hogy nyílhat a bálakamra ajtaja, és mikor a bálarámpáról legurult a bála, ismét jelt ad az erőgépnek, hogy zárhatja a munkaeszköz hátulját, és ezt követően tovább indulhat a gépkapcsolat. A gépkezelőnek tehát nincsen más dolga, minthogy a munkát felügyelje, és az idegen tárgyakat kerülgesse” – ismertette a digitális megoldás előnyeit Markovics Tamás, aki hozzátette: 2023-ban bemutatózni is szeretnének ezzel a rendszerrel.

Hosszú élettartam

A FENDT körbálázóit hosszú élettartamra tervezték, aminek érdekében számos egyedi megoldás található a gépekben. A Tsubaki japán meghajtóláncok például önmagukban is prémium minőséget képviselnek, de a Beka-Max automata lánckenő rendszer sem csak az egyszerű karbantartás miatt hasznos.

Fendt Rotana 160V AgroVario AgroVario

Rotana 160 V Xtra modell – fotó: Fendt

„A hagyományos megoldás szerint akkor történik a láncok olajozása, amikor a bálakamra ajtaja kinyílik, majd bezáródik, tehát mindig csak egy adott pillanatban és egy adott helyen. A mi rendszerünk ezzel szemben folyamatosan végzi a kenést beállított értéken, amit változtatni is lehet” – fogalmazott a termékmenedzser.

A FENDT változókamrás, hengeres körbálázóit tehát valóban hosszú élettartamra tervezték. Számos előnyös tulajdonságuk mellett kiemelhető megbízhatóságuk, egyszerű kezelhetőségük és csekély karbantartás-igényük. A Rotana V bármely típusa – legyen szó az alapfelszereltségű, kés nélküli, mégis robusztus kialakítású belépő vagy az alacsony energiaigényű, magas felszereltségű kivitelekről – egyszerű, gyors és hatékony bálázást tesz lehetővé, hogy a megnövekedett kihívások mellett ne a gépen múljon a megfelelő minőségű takarmány előállítása.

Fendt Rotana 180V AgroVario 8_kép AgroVario

Rotana 180 V Xtra modell – fotó: Fendt

A bálázó bemutatásáról készült videónkat megtekintheti itt

További információkért, ajánlatért forduljon bátran az AgroVario értékesítő kollégáihoz.

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02