Fendt 600 Vario

Természeténél fogva kiváló!

Kompromisszumok nélküli univerzális traktor

A Fendt 600 traktort a természet inspirálta!

Erős, mint egy hangya + Fürge, mint a nyúl + Takarékos és kitartó, mint a teve + Egy szánhúzó kutya ereje és vonóereje – bármilyen felületen!

Mega újdonság a Fendt-től: Ez az első 600 Vario – minden részlet

A 600 Vario-val a Fendt egy új traktorral bővítette a palettáját. Több mint 200 lóerővel az elvégezhető feladatok minden eddiginél sokoldalúbbak lehetnek.

Az Agritechnica kiállítás valószínű egyik legnagyobb újdonsága lesz e traktor. A Fendt gyár most először mutatja be az új 600 Vario traktort a nagyközönségnek. Nemcsak új motorral és új meghajtással rendelkezik, hanem egy teljesen új rekordot is megdönt.

A Fendt márka egy teljesen új traktor szériával és a 2023-as év talán egyik legfontosabb mezőgazdasági technológiai újításával rukkol elő. A Fendt az Agritechnica 2023 kiállításon mutatja be először az új Vario szériát, amelyet eddig még soha nem láthattunk: a Fendt 600 Vario-t.

Az új Fendt 600 Vario az első Fendt, amely ezt a nevet viseli a motorháztetőn. Míg a 200, 700 vagy 900 Vario széria már több generációban is megjelent, a 600 Vario név még soha nem szerepelt ilyen formában. A Fendt fanek bizonyára emlékeznek a Fendt Favorit 600 LSA-ra. Ez volt az utolsó Fendt, amelyen a típusjelzésben ezt a számot láthattuk.

Motor

A közösségi médiában is felbukkantak fotók az új Fendt 600 Vario-ról, de immár bizonyos 600-as széria csak 4 hengeres traktorként, VarioDrive hajtóművel és egy menettartománnyal lesz elérhető.

Az új Fendt 600 Vario traktorok a konszern saját motorját használják az AGCO Power-től. A Core50 terméknevet viselő motor 5 literes lökettérfogattal maximálisan 209 lóerő teljesítményre képes. Ezzel a Fendt 620 Vario a jelenleg a piacon kapható legerősebb 4 hengeres traktor.A kipufogógáz-utánkezelés tekintetében a Fendt dízeloxidációs katalizátort (DOC), dízel részecskeszűrőt (DPF) és szelektív katalitikus redukciót (SCR) alkalmaz, mindezt kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül.

A névleges fordulatszám mindössze 1900 fordulat/perc. A Fendt ezt “Fendt iD alacsony fordulatszámú koncepciónak” nevezi, amelynek köszönhetően a motor sokkal gyorsabban pörög fel, mint például a Fendt 1000 Vario esetében. A fő munkatartományban a motor fordulatszáma 1350 és 1800 fordulat/perc között van. A csúcsmodell, a Fendt 620 Vario, mindössze 1250 fordulat/percnél éri el az akár 50 km/h-s végsebességet. A 950 Nm maximális forgatónyomaték a Fendt 620 Vario esetében 1.200 és 1.600 fordulat/perc között áll rendelkezésre.

A Fendt 600 Vario széria négy típust ölel fel 149 lóerőtől felfelé: 614, 616, 618 és 620 Vario, amelyek a 149 és 209 lóerő közötti teljesítménytartományt fedik le. A Fendt széria minden típusánál kínálja a DynamicPerformance (DP) többletteljesítményt. A DP korábban csak az egyes sorozatok legnagyobb modelljeihez volt elérhető. A DP-vel a traktor további 15 lóerővel nagyobb teljesítményt kap. A felhasználási területtől függően ez akár álló helyzetben is elérhető, függetlenül attól, hogy a TLT-t használják-e.

Hajtómű

A Fendt a fokozatmentes sebességváltó úttörőjének számít. A “Vario Drive” hajtással a traktormárka 2015 óta új utakon jár. Először a nagyméretű 1000 Vario modellben mutatkozott be, majd a 900 Vario, a 700 Vario Gen7 (2022-ben kerül bevezetésre) és most a 600 Vario modellben is megjelenik. A Vario-Drive egyik nagy újítása, hogy a vezetési tartományok eltűnhettek ezen új hajtómű megjelenésével és csakúgy mint a nagyobb szériákban a 600 Vario állandó összkerékhajtással hajt. Egy másik előny az úgynevezett pull-in-turn hatás. Kanyarodáskor az első tengely a kanyar belseje felé húzza a traktort. Az 540/65 R30 méretű gumiabroncsokkal felszerelt Fendt 600 Vario így mindössze 10,2 méteres fordulókörrel rendelkezik.

Fülke

Nem meglepő, hogy az új Fendt 600 Vario a FendtOne vezérlőrendszerrel van felszerelve csakúgy mint az összes kerekes Fendt traktor, amely így a fendt gépkezelőknek a megszokott ismerős környezetet biztosítja. A vezetőfülke a nagyobb 700 Vario Gen7-ből származik. Belül a már megszokott multifunkciós vezetőkar, a hidraulikus funkciókat kezelő 3L joystick, a 10 colos műszerfal tablet kivitelben és a két 12 colos terminál a kartámaszon és opcionálisan a tetőbe integrálva. A fülke opcionálisan a 4-es védelmi kategóriára átkapcsolható szűrőrendszerrel már gyárilag is felszerelhető, amely megvédi a vezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.

Súly

A 150 és 200 lóerős traktorok Európában a leggyakoribbak. Ezeket az univerzális traktorokat szántóföldön, legelőkön, szállítási és homlokrakodó munkákhoz használják. A 600-asnak ezért kompaktnak és fordulékonynak kell lennie, és 4 hengeres traktorként bőséges teljesítményt és hasznos terhelhetőséget kell nyújtania, amit a teljesítmény-tömeg arány is jelez. A Fendt büszke az egy lóerőre jutó 34,4 kg-os teljesítmény-súly arányra. A megengedett össztömeg 13,5 t. A nagy hasznos teherbírás így 5,8 t.

Fendt 600 Vario újdonság összefoglalva:

  • opcionális 60 hüvelykes nyomtáv a sorközműveléshez
  • Alternatív üzemanyagokhoz, pl. növényi olajjal való üzemeltetésre felkészített motor
  • Karbantartásmentes szelephézagállítás
  • Megfordítható szívásirányú hűtőventilátor
  • Hátsó gumiabroncsok akár 1,95 m átmérőig
  • hosszú féltengely igény szerint (külső szélesség 2,50 m)
  • Kettős kerékagy, mint ikerkerékkapcsoló rendszer
  • Élelmiszer tárolására szolgáló doboz a fülkében: hűtés (0-16 °C) és fűtés (45-65 °C) lehetőséggel
  • A pótkocsifék-asszisztens, amely automatikusan aktiválja a pneumatikus pótkocsiféket
  • Vario Grip abroncsnyomás-szabályozó rendszer gyárilag (opcionális), ikerabroncsok számára is

A Fendt 600 Vario az Agritechnica 2023-tól rendelhető.
A Fendt azonban csak 2024 nyarán kezdi meg a Fendt 600 Vario sorozatgyártását.