Fendt Vario hajtómű

A Vario egy fokozat nélküli hajtómű, amely egyesíti a terhelés alatt kapcsolható és a fokozatmentes váltók előnyeit. 1997-ben jelent meg, és immár valamennyi új Fendt traktor ezzel az erőátvitellel készül.

Fendt 700 Vario GEN6 és GEN7 traktor az AgroVario-tól

Nem kell kapcsolni!

A hagyományos többfokozatú váltók hátránya, hogy a terhelés változásai miatt fel-le kell váltania/kapcsolgatnia a traktorosnak. Ekkor állhat elő az a helyzet, hogy az egyik fokozatban tudna ugyan nagyobb sebességgel haladni a traktor, de amint felkapcsol a vezető, szembesül azzal, hogy nem elegendő a motorteljesítmény, úgyhogy máris kapcsolhat vissza. Olyan érzése támadhat, hogy kellene a két fokozat között egy harmadik. Ennek a jelenségnek van ergonómiai- és teljesítmény-következménye is: a traktoros egy idő után megunja a kapcsolgatást, és a kisebb sebességgel halad, így nem teljesen használja ki a motor teljesítményét.
Fendt traktoron nemcsak hogy nem kell, de nem is tudunk sebességet váltani, hiszen nincs mit, és nincs mivel! A Vario lényege, hogy a hajtóteljesítmény az erőátvitelen belül megoszlik a mechanikus és a hidraulikus ág között, majd egy bolygóműben ismét egyesül, és végül a kerekekre kerül.
Korábban léteztek ugyan teljesen hidraulikus hajtóművek, de igen gyenge hatásfokuk miatt nem tudtak elterjedni. Mivel a Vario hajtómű nagyon kis mennyiségű olajjal működik, hatásfoka lényegesen jobb a régi hidraulikus hajtóművekénél.
A Fendt a Vario körülbelül tíz százalék körüli területteljesítmény növelést biztosít a használójának – a munkaidő ugyanennyivel lecsökkenhet!
Ez alatt hazamehet a családjához az ember, vagy további munkát vállalhat. Ki-ki maga dönti el, mire fordítja ezt az időt.

Fendt Vario hajtómű az AgroVario-tól

Mit tud a Varioval a traktor?

A VARIO hajtóművel teljesen rángásmentes az indulás, fokozatmentes a gyorsítás és a haladás, a szuper mászó sebességtől (20 m/órától) egészen a közúton használt 40 (akár 60) km/óráig.

Az irányváltáshoz sem kell külön hajtómű és sebváltókar. Egy irányváltó kapcsolóval lehet a gépet hátramenetbe tenni, vagy a joystickkal is tudunk irányt váltani (a joystick a 200-as szériától felfelé elérhető)

Még hogy nehéz vezetni a Fendtet?

Minden tanulóvezető ilyen megoldásról álmodik: nem kell a kuplunggal bíbelődni!
Talán nincs is rosszabb, mint mikor a munkagéppel a traktor lejtőn (szőlősorban, útelágazásnál) hátragurul. Ez a beépített TMS és pedál-üzemmód miatt a Fendttel nem fordulhat elő. Egy elhibázott váltás, egy kényszerű megállás vagy csak a sor vége… Vario váltóval fel sem tűnik. Kis fordulatszámon a traktor a legnagyobb nyomatékkal indul, és nem kapar ki.

A Fendt traktorokat a Vario mellett két tempomattal szerelik fel – ilyen még a személygépkocsikban sincs, és a traktorok között is egyedülállóan csak a Fendtben. Egyik garantálja a munkagép által megkövetelt optimális sebességek tartását, a másik lehetővé teszi, hogy pl. a borona kiemelését vagy lesüllyesztését megelőzően a motor felkészüljön a várható terhelésváltozásra, és ne csak később reagáljon. A motorfordulatszám-tartomány az éppen végzett munkának megfelelően programozható. A traktorokban automatikus határterhelés-szabályozást találunk, amely terhelésváltozás esetén módosítja a hajtáslánc-áttételt és határok között tartja a fordulatszámot. E száraz tények mögött komoly lehetőségeket vesz észre a szakmáját gyakorló ember.
A tempomat révén az elektronika egy előre beállított – a munkagéphez tartozó – optimális sebességre kényszeríti a traktort (motort és váltót együtt). A traktor így mindig a maximális sebességgel (és ezáltal a maximális területteljesítménnyel) dolgozhat. A traktorosnak pedig nem kell minduntalan kapcsolgatnia. A terhelés növekedésével először a váltóáttételt változtatja az elektronika, és csak ha ez már nem elegendő a sebesség tartásához, akkor változtatja a motor fordulatszámát. Ezzel a megoldással a motor mindig az optimális üzemanyag fogyasztásnak megfelelő fordulatszám-tartományban képes üzemelni.
Ne feledje, aki Fendtet vezet, az egyébként is vezet, mert képes felkészíteni a traktorát, a gazdaságát a jövő még nem látott hatásaira.
 
… 7.2 másodperc alatt gyorsul 0-40 km/h-ra? (200V) vagy 10 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60 km/h-ra?
Tudta, hogy egy Forma-1-es autó pilótája a startnál egy automatika segítségével gyorsít? Neki csak ez van beépítve, viszont a Fendt traktor elektronikája még állítható is, 4 fokozatban. Ön dönt, milyen gyorsan akarja elérni a munkasebességét.
Miért is van szükség erre az állítási lehetőségre?
Ahhoz, hogy az elektronika felismerje, hogy a traktoros milyen munkát végez és ehhez mi a legjobb váltóáttétel és motorfordulatszám, egy kis segítségre van szüksége.
Amikor a gépkezelő egy gyorsítási fokozatot beállít, gyakorlatilag azt állítja be, hogy milyen gyors legyen az áttétel változtatása. Ha az elektronika érzékeli, hogy a traktor képes lenne a gyorsításra – például mert nehéz talajmunkánál lazább talajhoz ér –, de túl nagy gyorsítást választ a traktoros, akkor a gyorsítás következtében a rendszer átugorhatja az ideális áttételt, és így az elektronika új parancsa: lassítás. Ezért ha a maximális teljesítményre törekszünk, akkor jobb választás lehet egy mérsékeltebb gyorsítás.
A gyakorlatban két eset szokott előfordulni. Vagy attól tartunk például, hogy elered az eső, esetleg attól félünk, hogy nem végzünk a napi feladattal és sietünk a munkával, vagy a megszokott nyugalommal végezzük a napi rutint és leginkább a még gazdaságosságosabb üzemelés mikéntjén törjük a fejünket. A traktort beállíthatjuk a két elvárásnak megfelelően: a legnagyobb teljesítményt vagy a legkedvezőbb fogyasztást tűzve ki célul.

Működés leírása:

A hidrosztatikus részben az állítható axiáldugattyús hidraulikaszivattyú (6) szállítja az olajat a két darab állítható hidromotor (7) számára. Minkét hidromotor az összegzőtengelyt (8) hajtja meg. A szivattyú kitérítési szögétől függően a motorok több vagy kevesebb olajat szállítanak és a motorok ezáltal gyorsabban vagy lassabban forognak.
A traktormotor által meghajtott mechanikus rész a bolygókerekekből (2) és a fokozatkapcsolóból (9) áll. A fogaskerekek szintén az összegzőtengelyt hajtják meg. Ennek megfelelően a mechanikus és hidraulikus teljesítmény az összegző tengelyen adódik össze és hajtja a kerekeket.
A traktorral szemben támasztott követelményeknek megfelelően – nagyon lassú haladás, nagy vonóerő kifejtése mellett, vagy nagy (szállítás) sebesség (például közúton) – a Vario váltó két sebességtartományban üzemeltethető:
1-es tartomány: szántóföldi munkavégzés során 0 és 32km/óra között előre (0 – 20km/óra hátra)
2-es tartomány: könnyebb munkák esetén ill. szállítás során 0-tól 50/60km/óráig előre (0-38km/óra hátra)
 
Álló helyzetben a szivattyú középállásban áll (a=0) és ezért nem szállít olajat. A hidromotorok teljesen döntött (szélső-) helyzetben állnak. Ennek megfelelően blokkolva van a hajtómű hidraulikus része.
Elindulásnál a minimálisan kitérített szivattyú olajat kezd szállítani. A hidromotorok meghajtják az összegzőtengelyt, ezáltal a traktor elindul. A traktor motorteljesítményének nagyobb része hidraulikus módon kerül a kerekekre. Minél gyorsabb haladást vár el a gépkezelő a traktortól, annál inkább elfordul a szivattyú, míg a 45°-os maximális helyzetbe nem kerül. A hidromotorok e közben a szélső helyzetükből közelítenek a középső pozíciójuk felé (ezáltal csökken a nyelési térfogatuk). Amikor a középső helyzetbe érnek a hidromotorok – ekkor eléri a traktor a maximális sebességét – ebben a helyzetben nem tudnak több olajat felvenni ezáltal blokkolják a szivattyút. Ebben az esetben a teljes motorteljesítmény a bolygókerekeken a „2-es tartományon” keresztül jut a kerekekre.
A legkisebb és a legnagyobb sebesség között a a hidraulikus és a mechanikus teljesítményrész mindig 100 százalékra egészíti ki egymást. Abban az esetben például, amikor a nagyobb sebességek esetén a teljesítmény 70 százaléka mechanikus úton kerül a kerekekhez, akkor a hidraulikus rész teljesítményaránya 30 százalék. A hajtómű e két részének összhangját az elektronikus vezérlés biztosítja.
A Vario hajtóműhöz nem tartozik kuplung. Abban az esetben, ha a traktor valamely okból mégis hirtelen meg kell álljon, akkor a (mégis beszerelt) „kuplungpedál” és a fék működtetésével a hidrosztaikus rendszerben csökkenthető a nyomás, és a traktor megáll. E folyamat során csökken a motor terhelése, így nem fullad le.