Fendt Ideal 9T aratás AgroVario
Extrém teljesítmény, ideális fogyasztás- Magyarországot is meghódítják a FENDT IDEAL kombájnok
2023-03-15

Extrém teljesítmény, ideális fogyasztás
Magyarországot is meghódítják a FENDT IDEAL kombájnok

A termelők körében feketének nevezett, valójában viszont antracit szürke betakarítógépek Olaszországban, Breganzében készülnek, és az AGCO az egyik legjelentősebb beruházásaként 2011-ben kezdődött el a fejlesztése. A cél az volt, hogy egy egyedülálló, páratlan teljesítményű kombájnt hozzanak létre, ami minden aratható növényben és a világ bármely pontján maximálisan megállja a helyét. A 2018-as debütálás óta már négy típussal állnak a gazdálkodók szolgálatára, és eddig mind a megbízhatóság, mind a munkasebesség, mind pedig a fogyasztás szempontjából kiválóak a tapasztalatok.

Fendt Ideal 9T AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

 

Rotoros kombájn világrekorddal

„A Fendt IDEAL egy rotoros elven működő kombájncsalád, aminek négy típusát különböztetjük meg. Az egyrotoros, 451 lóerő teljesítményű 7-es szériát 9 800 köbcentiméteres AGCO Power motorral szerelték, míg a többi változatot MAN motor hajtja: a 8-as széria 12 400 köbcentiméteres és 538 lóerős, a 9-es széria 15 200 köbcentiméteres és 647 lóerős, míg a legnagyobb, 10-es széria 16 500 köbcentiméteres és 750 lóerő teljesítményű. Utóbbiak már kétrotoros technológiával dolgoznak” – mondta el Markovics Tamás, az AgroVario Kft. termékmenedzsere.

Mint azt a szakember kifejtette: a rotoros kombájnok magasabb szemtisztaságot szavatolnak, ráadásul ezek áteresztő-képessége, tehát teljesítménye is nagyobb. Ami hátrányként jelentkezhet, az a jelentősebb lóerőigény, és a rosszabb szalmakezelés. Az AGCO HELIX cséplőrendszere azonban ezekre is megoldást nyújt: a 4,84 méteres, 600 milliméter átmérőjű rotor a piacon a leghosszabb, és ez biztosítja a kimagasló szalmaminőséget, a kímélő magkezelést és a minimális terményveszteséget, miközben az alacsony fordulatszámnak köszönhetően alacsonyabb lesz a gép fogyasztása is. Az AGCO-nál tehát sikerült tehát ötvözni a két technológia kiemelkedő tulajdonságait.

A rotorban megtett út hossza, az 1,66 négyzetméteres cséplőfelület, valamint az, hogy a szalma a gravitáció hatására közvetlenül a szecskázóba esik, jelentősen csökkentette a teljesítményigényt, miközben a szemveszteség minimalizálódott.

Fendt Ideal cséplő rendszer AgroVario

Fendt IDEAL DUAL HELIX cséplő rendszer – fotó: Fendt

 

„Az IDEAL 8-as kombájnunkkal kukoricában demóztunk is idén ősszel, és bár az idei szezont nem lehet referenciának tekinteni, de a fogyasztási adatok így is kiválóak voltak. A mi rotoros technológiánkkal még egy szalmarázó ládás kombájnnál is jobb adatokat értünk el” – hívta fel a figyelmet az első hazai tapasztalatokra Markovics Tamás.

A gépkezelők imádni fogják

Miközben az IDEAL elképesztő teljesítményre képes, a fejlesztők a betakarítás humán oldalára is odafigyeltek. A Vision-cab panorámafülkéje nagyban növeli a munkaminőséget, hiszen a gépkezelő a teljes vágóasztalra rálát. A fokozatmentes hajtás könnyedén vezérelhető a joystick segítségével, míg a 10,4 colos VarioTerminal monitorról minden információ azonnal leolvasható. A visszapillantó tükör rendkívül nagy, a kabin csendes és tágas. A fülkében pedig még hűtőszekrény és extra tárolók is helyet kaptak.

Fendt Ideal Vision kabin AgroVario

IDEAL VISION kabin – fotó: Fendt

 

„A FENDT IDEAL kombájnjaiban minden kézre esik, ráadásul a T, vagyis TrakRide gumihevederes járószerkezetű típusoknál elérhető az úgynevezett IDEAL Drive kormányzási rendszer is. Ennek lényege, hogy a gépkezelő előtt már nincsen hagyományos kormányoszlop, ahelyett a gépet egy második joystick segítségével irányíthatja a kezelő. Ez tovább növeli a zavartalan kilátást” – mutatta be a modern megoldást Markovics Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2023-as, januári AGROmashEXPO kiállításon éppen egy ilyen kombájnfülkét tekinthetnek majd meg az érdeklődők testközelből is. A kabinban a tervek szerint a Farm Simulator fut majd, így virtuálisan már télen is kipróbálható a kormányoszlop nélküli aratást.

Fendt Ideal kormányzási rendszer Agrovario

Fendt IDEAL Drive kormányzási rendszer – fotó: Fendt

 

Az IDEAL kombájnokkal egyébként az éjszakai munkavégzés is rendkívül biztonságos a LED lámpáknak köszönhetően.

Hatalmas magtartály, széles vágóasztal

A Streamer 140 ürítési rendszer a 7-es és a 8-as szériák alapfelszereltségéhez tartozik, és 140 liter/másodperces ürítési sebességet biztosít, amihez egy 12 500 literes magtartály párosul. Ezen kisebb típusokhoz opcionálisan választható, a 9-es és 10-es verziókhoz viszont már alapfelszereltségben járó Streamer 210 rendszer 210 liter terményt mozgat meg másodpercenként, ami jelenleg is a legnagyobb ürítési sebesség a piacon. A 17 100 literes magtartályt a gép 48 másodperc alatt tölti át a pótkocsiba vagy kihordókocsiba.

Fendt Ideal 9T kombájn AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

 

„Az ürítési sebességet egyébként a gépkezelő a fülkéből 4 fokozatban a joysitckkal tudja változtatni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor nem a csiga forgási sebessége változik, hanem a keresztcsigákon lévő takarólemez pozíciója változik. Ez azért lényeges, mert a csiga sebességének növekedésével jelentősen megugrana a törtszemek aránya, amit így elkerülhetünk” – fogalmazott Markovics Tamás.

A 7-es széria esetében 7,7 és 9,2 méter szélességű, a 8-astól felfelé viszont már elérhetők a 10,7 és a 12,2 méteres PowerFlow vágóasztalok is rendelhetők. Ezek mindegyike szalagos, azok továbbítják a levágott anyagot típustól függően a 3 vagy 4 láncos ferdefelhordóba.

„A cséplési rendszerben található egy oszlató- és továbbítódob, ami a fő rotor sebességének 70 százalékára van szinkronizálva. Lényeges információ, hogy azt önállóan nem lehet állítani, hiszen a két részegység egymással összhangban működik” – fogalmazott az AgroVario szakembere, aki azt is hozzátette, hogy a kukorica és a napraforgó betakarításához a gépben alapfelszereltség a rotorlassító szerkezet is.

A digitalizáció csúcsa

„A Fendt IDEAL kombájnok esetében a VarioGuide robotkormányzási rendszer alapfelszereltségként érhető el, ami mellett az AgroVario Kft. az összes megrendelt kombájnját RTK pontosággal fogja értékesíteni. Ugyancsak minden gépünk képes lesz a hozam- és nedvességmérésre, de választható az IDEAL HarvestPlus szoftver és terménykamera. Ennek segítségével a magfelhordóban nemcsak a termény mennyiségét, de annak minőségét is azonnal megismerhetjük a szenzorok segítségével. A gép ezáltal automatikusan képes beállítani önmagát is.”

A kombájn ferdefelhordójában alapfelszereltségként két szenzor található, amelyek a terhelést érzékelik. A gépen három menetelési módot lehet beállítani: fix sebességre, terhelésre és szórásra. Az IDEAL HarvestPlus esetében ezeket egészíti ki a terményfigyelő kamera, ami a törtszemet, a tisztaságot is nézi, és ilyenkor már a rotor sebességét, a szelet, a rostákat is a kapott eredményhez igazítja a gép.

Fendt Ideal automatizáció AgroVario

Fendt IDEAL HarvestPlus automatizáció – fotó: Fendt

 

Fejlődő szerviz- és alkatrész szolgáltatás

Az AgroVario Kft. egy új piaci szereplő és ezért dinamikusan fejlődik. Már ebben az évben is két telephelyen – Ácson és Békéscsabán – várják a partnereket. Cél, hogy 2023 év végére egy országos lefedettséget biztosító hálózat épüljön ki.  Ezek a regionális központok kiemelkedően felszerelt szervizközpontok és az alkatrészellátást saját raktárakból biztosító képviseletek is legyenek egyben.

„Jelenleg 10 db mobil szerviz technikus kollegánk dolgozik, ezt szeretnénk egy éven belül további 18-20 fővel növelni, hiszen nagyjából a 30-as szerelői létszámot céloztuk meg. Itt is fontos szempont, hogy az egész országot lefedjük szerelői kapacitással, amely gyorsan és helyben elérhető az ügyfeleink részére. A munkatársainkat folyamatosan képezzük, rendszeresen járnak tréningekre, továbbképzésekre, hogy igény esetén a lehető leggyorsabban és precízen végezhessék a problémák megoldását. Ehhez a legmodernebb technikai és műszaki hátteret biztosítjuk számukra.” – hangsúlyozta Markovics Tamás.

Hozzátette: még decemberben két IDEAL, egy 7-es és egy 9-es típus érkezik Magyarországra, utóbbit az AGROmashEXPO kiállításon is látni lehet, de a betakarítási szezonra a teljes modellkínáltból elérhetőek lesznek készletgépek a magyar termelők számára.

Fendt Ideal 9T aratás AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

A Fendt Ideal kombájnról készült videónkat megtekintheti itt:

További információkért, ajánlatért forduljon bátran az AgroVario értékesítő kollégáihoz.

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02