Fendt Ideal 9T aratás AgroVario
Extrém teljesítmény, ideális fogyasztás! Magyarországot is meghódítják a FENDT IDEAL kombájnok
2023-05-23

Extrém teljesítmény, ideális fogyasztás!
Magyarországot is meghódítják a FENDT IDEAL kombájnok

Elképesztő területteljesítmény, rendkívül kedvező fogyasztás, csendes kabin, a piacon elérhető leghosszabb rotor, opcionális, gumihevederes járószerkezet, és nem mellékesen különleges dizájn. A FENDT IDEAL kombájnok 7-es, 8-as, 9-es és 10-es szériája számos gazdaságban bizonyított már, és az AgroVario Kft. jóvoltából hamarosan a magyar földeket is meghódítja.

A termelők körében feketének nevezett, valójában viszont antracit szürke betakarítógépek Olaszországban, Breganzében készülnek, és az AGCO az egyik legjelentősebb beruházásaként 2011-ben kezdődött el a fejlesztése. A cél az volt, hogy egy egyedülálló, páratlan teljesítményű kombájnt hozzanak létre, ami minden aratható növényben és a világ bármely pontján maximálisan megállja a helyét. A 2018-as debütálás óta már négy típussal állnak a gazdálkodók szolgálatára, és eddig mind a megbízhatóság, mind a munkasebesség, mind pedig a fogyasztás szempontjából kiválóak a tapasztalatok.

Fendt Ideal 9T AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

 

Rotoros kombájn világrekorddal

„A Fendt IDEAL egy rotoros elven működő kombájncsalád, aminek négy típusát különböztetjük meg. Az egyrotoros, 451 lóerő teljesítményű 7-es szériát 9 800 köbcentiméteres AGCO Power motorral szerelték, míg a többi változatot MAN motor hajtja: a 8-as széria 12 400 köbcentiméteres és 538 lóerős, a 9-es széria 15 200 köbcentiméteres és 647 lóerős, míg a legnagyobb, 10-es széria 16 500 köbcentiméteres és 750 lóerő teljesítményű. Utóbbiak már kétrotoros technológiával dolgoznak” – mondta el Markovics Tamás, az AgroVario Kft. termékmenedzsere.

Mint azt a szakember kifejtette: a rotoros kombájnok magasabb szemtisztaságot szavatolnak, ráadásul ezek áteresztő-képessége, tehát teljesítménye is nagyobb. Ami hátrányként jelentkezhet, az a jelentősebb lóerőigény, és a rosszabb szalmakezelés. Az AGCO HELIX cséplőrendszere azonban ezekre is megoldást nyújt: a 4,84 méteres, 600 milliméter átmérőjű rotor a piacon a leghosszabb, és ez biztosítja a kimagasló szalmaminőséget, a kímélő magkezelést és a minimális terményveszteséget, miközben az alacsony fordulatszámnak köszönhetően alacsonyabb lesz a gép fogyasztása is. Az AGCO-nál tehát sikerült tehát ötvözni a két technológia kiemelkedő tulajdonságait.

A rotorban megtett út hossza, az 1,66 négyzetméteres cséplőfelület, valamint az, hogy a szalma a gravitáció hatására közvetlenül a szecskázóba esik, jelentősen csökkentette a teljesítményigényt, miközben a szemveszteség minimalizálódott.

Fendt Ideal cséplő rendszer AgroVario

Fendt IDEAL DUAL HELIX cséplő rendszer – fotó: Fendt

 

„A Fendt IDEAL 8-as kombájnunkkal kukoricában demóztunk is idén ősszel, és bár az idei szezont nem lehet referenciának tekinteni, de a fogyasztási adatok így is kiválóak voltak. A mi rotoros technológiánkkal még egy szalmarázó ládás kombájnnál is jobb adatokat értünk el” – hívta fel a figyelmet az első hazai tapasztalatokra Markovics Tamás.

A gépkezelők imádni fogják

Miközben az IDEAL elképesztő teljesítményre képes, a fejlesztők a betakarítás humán oldalára is odafigyeltek. A Vision-cab panorámafülkéje nagyban növeli a munkaminőséget, hiszen a gépkezelő a teljes vágóasztalra rálát. A fokozatmentes hajtás könnyedén vezérelhető a joystick segítségével, míg a 10,4 colos VarioTerminal monitorról minden információ azonnal leolvasható. A visszapillantó tükör rendkívül nagy, a kabin csendes és tágas. A fülkében pedig még hűtőszekrény és extra tárolók is helyet kaptak.

Fendt Ideal Vision kabin AgroVario

Fendt IDEAL VISION kabin – fotó: Fendt

 

„A FENDT IDEAL kombájnjaiban minden kézre esik, ráadásul a T, vagyis TrakRide gumihevederes járószerkezetű típusoknál elérhető az úgynevezett IDEAL Drive kormányzási rendszer is. Ennek lényege, hogy a gépkezelő előtt már nincsen hagyományos kormányoszlop, ahelyett a gépet egy második joystick segítségével irányíthatja a kezelő. Ez tovább növeli a zavartalan kilátást” – mutatta be a modern megoldást Markovics Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2023-as, januári AGROmashEXPO kiállításon éppen egy ilyen kombájnfülkét tekinthetnek majd meg az érdeklődők testközelből is. A kabinban a tervek szerint a Farm Simulator fut majd, így virtuálisan már télen is kipróbálható a kormányoszlop nélküli aratást.

Fendt Ideal kormányzási rendszer AgroVario

IDEAL Drive kormányzási rendszer – fotó: Fendt

 

Az IDEAL kombájnokkal egyébként az éjszakai munkavégzés is rendkívül biztonságos a LED lámpáknak köszönhetően.

Hatalmas magtartály, széles vágóasztal

A Streamer 140 ürítési rendszer a 7-es és a 8-as szériák alapfelszereltségéhez tartozik, és 140 liter/másodperces ürítési sebességet biztosít, amihez egy 12 500 literes magtartály párosul. Ezen kisebb típusokhoz opcionálisan választható, a 9-es és 10-es verziókhoz viszont már alapfelszereltségben járó Streamer 210 rendszer 210 liter terményt mozgat meg másodpercenként, ami jelenleg is a legnagyobb ürítési sebesség a piacon. A 17 100 literes magtartályt a gép 48 másodperc alatt tölti át a pótkocsiba vagy kihordókocsiba.

Fendt Ideal 9T kombájn AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

 

„Az ürítési sebességet egyébként a gépkezelő a fülkéből 4 fokozatban a joysitckkal tudja változtatni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor nem a csiga forgási sebessége változik, hanem a keresztcsigákon lévő takarólemez pozíciója változik. Ez azért lényeges, mert a csiga sebességének növekedésével jelentősen megugrana a törtszemek aránya, amit így elkerülhetünk” – fogalmazott Markovics Tamás.

A 7-es széria esetében 7,7 és 9,2 méter szélességű, a 8-astól felfelé viszont már elérhetők a 10,7 és a 12,2 méteres PowerFlow vágóasztalok is rendelhetők. Ezek mindegyike szalagos, azok továbbítják a levágott anyagot típustól függően a 3 vagy 4 láncos ferdefelhordóba.

„A cséplési rendszerben található egy oszlató- és továbbítódob, ami a fő rotor sebességének 70 százalékára van szinkronizálva. Lényeges információ, hogy azt önállóan nem lehet állítani, hiszen a két részegység egymással összhangban működik” – fogalmazott az AgroVario szakembere, aki azt is hozzátette, hogy a kukorica és a napraforgó betakarításához a gépben alapfelszereltség a rotorlassító szerkezet is.

A digitalizáció csúcsa

„A Fendt IDEAL kombájnok esetében a VarioGuide robotkormányzási rendszer alapfelszereltségként érhető el, ami mellett az AgroVario Kft. az összes megrendelt kombájnját RTK pontosággal fogja értékesíteni. Ugyancsak minden gépünk képes lesz a hozam- és nedvességmérésre, de választható az IDEAL HarvestPlus szoftver és terménykamera. Ennek segítségével a magfelhordóban nemcsak a termény mennyiségét, de annak minőségét is azonnal megismerhetjük a szenzorok segítségével. A gép ezáltal automatikusan képes beállítani önmagát is.”

A kombájn ferdefelhordójában alapfelszereltségként két szenzor található, amelyek a terhelést érzékelik. A gépen három menetelési módot lehet beállítani: fix sebességre, terhelésre és szórásra. Az IDEAL HarvestPlus esetében ezeket egészíti ki a terményfigyelő kamera, ami a törtszemet, a tisztaságot is nézi, és ilyenkor már a rotor sebességét, a szelet, a rostákat is a kapott eredményhez igazítja a gép.

Fendt Ideal automatizáció AgroVario

Fendt IDEAL HarvestPlus automatizáció – fotó: Fendt

Fendt Ideal 9T aratás AgroVario

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

 

Fejlődő szerviz- és alkatrész szolgáltatás

Az AgroVario Kft. egy új piaci szereplő és ezért dinamikusan fejlődik. Már jelenleg is három telephelyen – Ácson, Békéscsabán és Miskolcon – várják a partnereket. További 3 telephelyünk átalakítás, illetve cégünk tevékenységének megfelelő komfortúvá tétele zajlik jelenleg is. A cél, hogy 2023 év végére egy országos lefedettséget biztosító hálózat épüljön ki.  Ezek a regionális központok kiemelkedően felszerelt szervizközpontok és az alkatrészellátást saját raktárakból biztosító képviseletek is legyenek egyben.

„Jelenleg több, mint tíz fő mobil szerviz technikus kollegánk dolgozik, ezt szeretnénk az idei év végére tovább növelni, hiszen nagyjából a 30-40 fős szerelői létszámot céloztuk meg. Itt is fontos szempont, hogy az egész országot lefedjük szerelői kapacitással, amely gyorsan és helyben elérhető az ügyfeleink részére. A munkatársainkat folyamatosan képezzük, rendszeresen járnak tréningekre, továbbképzésekre, hogy igény esetén a lehető leggyorsabban és precízen végezhessék a problémák megoldását. Ehhez a legmodernebb technikai és műszaki hátteret biztosítjuk számukra.” – hangsúlyozta Markovics Tamás.

Nézze meg a Fendt Ideal kombájnról készült videónkat:

További részleteket a kombájnról weboldalunkon olvashat: https://www.agrovario.hu/fendt-ideal/

További híreink
5 tipp az Agrifac permetezőgép felkészítéséhez az új szezonra
2024-04-10
A FENDT AZ ELSŐ HELYEN A DLG IMAGEBAROMETER 2023/24 VERSENYÉBEN
2024-03-27
FENDT MultiDeal akció
2024-02-07
Az Axiál Csoport új stratégiája részeként folyamatban van az AgroVario Kft üzletrészeinek értékesítése az eddigi kisebbségi tulajdonos részére
2024-01-11
AGROVARIO nyitvatartás az ünnepi időszakban
2023-12-20
Agritechnica fénypontja 2023: Mostantól a Fendt Vario traktorokat joystickkel is lehet irányítani
2023-11-02